top of page
20240531_192135.jpg

Ontdek het Wielercentrum Antwerpen

Op het Provinciaal Wielercentrum Antwerpen kan je komen fietsen op een echte wielerpiste van 333m, springen en jumpen op een BMX-parcours van 325m en skeeleren op een skeelerovaal van 300m. Heb je zelf geen materiaal? Geen probleem, dit kan je hier allemaal huren, voor skeeleren dien je wel zelf materiaal mede te brengen.

Professionele fietsers

Baan- of pistewielrennen

Een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, is een ovale piste speciaal gebouwd voor baanwielrennen. Zomerbanen (in de openlucht) hebben een lengte tussen 225 en 550 meter, winterbanen (overdekt) zijn doorgaans 250 meter lang (de minimumafstand om als olympische baan gekwalificeerd te worden). De helling in de bochten is ongeveer 33°, maar varieert afhankelijk van de bochtradius. Er zijn diverse ondergronden mogelijk, te weten asfalt of diverse houtsoorten zoals Lariks, Grenen of Accoya. De piste in Antwerpen meet 333 meter en is in asfalt in openlucht. Wielerbanen zijn vaak het theater voor zogenaamde zesdaagses (bvb Gent), maar in de bekendste velodroom, die van Roubaix, ligt jaarlijks de aankomstlijn van de klassieker Parijs-Roubaix.

Het baanwielrennen zelf bestaat uit verschillende disciplines zoals sprinten, tandems, keirin, achtervolging, vliegende kilometer, stayeren en de puntenkoers. Ook het werelduurrecord wordt verreden op een velodroom.

BMX race

BMX of fietscross (niet te verwarren met cyclocross) is een wielersportextreme sport en een olympische sport sinds de Spelen van Peking in 2008. Het woord BMX komt van het Engelse Bicycle Motocross (de X staat dus voor cross).

BMX ontstond eind jaren zestig aan de westkust van de Verenigde Staten. Het ontstond uit de motorcross, waarbij men met een motorfiets over zanderige en heuvelige terreinen reed. Fietscross, zoals de sport in Nederland genoemd wordt, is als georganiseerde sport ontstaan in het begin van de jaren tachtig. De sport heeft tot midden jaren tachtig een enorme groei doorgemaakt. Hierdoor waren er wereldwijd diverse BMX-teams actief, zoals Hutch, Redline en Mongoose.

Fietscross

Een wedstrijd op een gesloten parcours om het snelst de finish te halen. Dit parcours begint bij een starthek om vervolgens technisch over bulten en door bochten te gaan, om zo de finish te kunnen halen. Deze wedstrijd wordt verreden in drie manches (rondes) om genoeg punten te verzamelen om door te gaan naar de kwartfinale, halve finale en ten slotte de finale. In de finale rijden maximaal zes tot acht rijders. Deze discipline vereist vooral een combinatie van techniek en conditie.

Er wordt met acht rijders (elektronisch) gestart met behulp van een hek vanaf een startheuvel. Vroeger viel het hek steeds op exact dezelfde wijze zodat de start tot op 320 milliseconden nauwkeurig getraind kan worden. Sinds enkele jaren is de zogenaamde 'random-gate' techniek in gebruik, waarbij het moment waarop het hek valt bij elke race weer anders is. De olympische BMX-baan in Peking is 370 meter lang (mannen) en 350 meter (vrouwen). Mannen en vrouwen rijden een verschillend parcours. Dit heeft onder andere te maken met de relatie tussen snelheid en afstand die men door de lucht af kan leggen. De minimale leeftijd voor een Olympische BMX-atleet is 19 jaar.

Een race duurt tussen de 30 en 40 seconden, waarbij tijdens de rit obstakels moeten worden genomen. Dit kunnen sprongen van meer dan 10 meter zijn, korte opeenvolgende en onregelmatig aangelegde heuveltjes (rhythm sections) en kombochten.

BMX-fietsen kenmerken zich door hun wielmaten: 20" voor de standaard BMX-klasse, 24" voor de cruiserklasse. Het materiaal op sportniveau is technisch hoogstaand en niet te vergelijken met de gemiddelde kinderfiets waar BMX op staat.

Enkele prominente atleten uit de tegenwoordige wielersport zijn in de BMX begonnen. Bekende wielrenners als Cadel EvansRobbie McEwen en Todd Wells hebben hun oorsprong in de BMX. 

bmx race.jpg
Inline Skates

Skeeleren

Inline speed skaten of skeeleren gaat om het hardrijden op de skeeler. Deze sport wordt beoefend op zowel een skeelerbaan als op straat. Er zijn verschillende afstanden waarop wedstrijden worden gehouden. Omdat het discipline veel overeenkomsten heeft met het schaatsen op ijs zijn hierin ook professionele schaatsers actief. Veel schaatsverenigingen hebben ook een skeelerafdeling, en in Belgie valt het discipline onder de schaatsbond  Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF)  . Net als schaatsers gebruiken skeeleraars meestal geen sokken of liners in de schoen, om de krachtoverdracht zo groot direct mogelijk te houden. Om blaren te voorkomen worden bij langere afstanden vaak wel 'enkel booties' gedragen. De gebruikte skeelers zijn stijf en laag, met lange frames voor wielen tussen 100 en 150 mm.

Derny

Wil jij eens op jouw snelheid in het wiel van een Derny rondjes draaien op de wielerpiste ? Dat kan!

​

Derny training donderdagavond 

​

Elke donderdag 19u.00 -  21u.00  wielerpiste:  Open derny trainingen

 Wielercentrum / KEBC  reservatie / inschrijven en info bij

KEBC  Butzen Marc   0477 560  225 en/of Luckermans Dennis    0486 744 184 

trainingwedstrijd.png
bottom of page